zaterdag 4 oktober 2014

Hoera, Maarten wordt voorgetrokken!

Van een tante krijg ik af en toe een stapel Libelles. Heerlijk! Dit keer zat er een studenten-Libelle bij met veel speciale artikelen door, voor en over studenten. Op diverse pagina’s stonden korte uitspraken van studenten over minister-president Rutte. Op één van die pagina’s leerde ik iets heel interessants: Maarten wordt straks voorgetrokken! Wauw, dat was groot en onverwacht nieuws.
“Voor zijn nieuwe leenstelsel geldt: ‘Heb je een handicap of een chronische ziekte, dan wordt na het behalen van je diploma € 1200,- kwijtgescholden’. Wat is dat voor achterlijke voortrekkerij? Lieke”
Lieke, wie je ook bent, bedankt! Voorgetrokken?!?!? Maarten heeft een lastige handicap die autisme heet en zal altijd begeleiding nodig hebben om zich zo goed mogelijk door het leven te slaan. Daarnaast heeft hij astma, waarvoor hij meerdere medicijnen moet gebruiken.
Ik hóóp dat hij ooit toekomt aan een goede opleiding. Dan zal hij alles op alles moeten zetten om die studie vol te kunnen houden. We zien nu aan Arjen hoe moeilijk dat is. Arjen redt het tot nu toe, mede dankzij de goede pgb-begeleiding. Of tegen de tijd dat Maarten zover is dergelijke begeleiding nog bestaat, is de vraag.
Arjen heeft geen financiële problemen, want hij krijgt een Wajong-uitkering. Als Maarten 18 jaar wordt, is de Wajong afgeschaft.

Dus is de conclusie vrij eenvoudig: Maarten gaat het moeilijk krijgen. Door de torenhoge zorgkosten is een goedkope studenten-zorgverzekering met bijbehorende lage premie niet mogelijk. Elk jaar moeten we het steeds hoger wordende eigen risico in de zorgverzekering op tafel leggen. De eigen bijdragen voor de zorg gaan volgend jaar al met 50% omhoog. Door alle veranderingen in de zorg betekent dit hoogst waarschijnlijk steeds meer betalen voor steeds minder begeleiding.
Daarnaast wordt ook studeren duurder. Het collegegeld stijgt elk jaar flink. Studieboeken, internetlicenties en een smartphone zijn onontbeerlijk, maar zo langzamerhand onbetaalbaar. De studiefinanciering zal niet genoeg zijn om al die kosten te dekken. Bijna alle studenten hebben daarom een baantje naast hun studie. Voor Maarten en andere jongeren met een handicap of chronische ziekte is dit lastig, zo niet onmogelijk. En dat heeft níéts te maken met luiheid.
Veel jongeren met een handicap of een chronische ziekte hebben meer tijd nodig om hun opleiding te voltooien. Een jaar langer studeren is dan geen luxe, maar een noodzaak. Bij de huidige studiefinanciering kunnen deze studenten in verband met hun specifieke situatie een jaar langer een beurs krijgen. In het nieuwe leenstelsel betekent het een jaar langer lenen. De eventueel kwijt te schelden 1200 euro is vergelijkbaar met een jaar huidige basisbeurs voor thuiswonende studenten.

Waar hebben we het dus over? Een jaar langer studeren en lenen, niet voor extra inkomsten kunnen zorgen via een baantje, torenhoge zorgkosten voor steeds minder zorg en alles bij elkaar opgeteld niet direct een glanzende toekomst in het vooruitzicht. Want als je gehandicapt of chronisch ziek bent, houd je dat je hele leven. Gehandicapt of chronisch ziek zijn ‘heb je er niet even bij’ – het is aanwezig bij alles wat je doet. Of niet doet, omdat je dat niet kunt.
Dus Lieke, wie je ook bent, als jij dit ‘achterlijke voortrekkerij’ noemt heb ik een goed idee. Je mag die 1200 euro van me hebben. Ik haal het met liefde voor je van mijn spaarrekening. Maar neem je dan ook Maartens autisme en astma over? Alvast bedankt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten