zaterdag 8 februari 2014

Hoera, Arjen zoekt creatieve oplossingen!

Arjen heeft een mooie stem en die gaat hij gebruiken. Tenminste, dat lijkt hem een goed èn leuk idee. Daarom is hij dinsdagmiddag naar Amsterdam geweest voor een proefopname bij een stemcastingbureau. Over twee weken wordt de opname beoordeeld en krijgt hij te horen of hij in hun bestand komt, stages mag lopen of wordt afgewezen.

Al jaren timmert Arjen aan de weg met eigen typetjes. Als lakei is hij al aardig bekend in onze woonplaats en ook zijn Zwarte Piet en Meneer A…. zijn hier geen onbekenden. Daarnaast heeft hij een poppentheater met allemaal dierenpoppen en figuren uit Sesamstraat. Als Arjen een bekende belt die zijn telefoon niet op kan nemen, hoort hij regelmatig zijn eigen stem op de voicemail. Hij maakt een videoblog, vindt het prachtig om allerlei grappige filmpjes in elkaar te knutselen en is betrokken bij student-tv.

Op het eerste gezicht misschien wat vreemde hobby’s voor iemand met een redelijk heftige vorm van autisme. Maar wie Arjen beter leert kennen, weet al snel: dit past precies bij hem. Bovendien bouwt Arjen altijd een veiligheidje in. Een bekende mee naar shows, een goede voorbereiding, altijd iemand op wie hij terug kan vallen. En bovenal: alleen als er tijd is. Dus gebeurt er de laatste tijd wat minder, want Arjens studie gaat nu voor.

Over een jaar kan Arjen het zich financieel niet meer permitteren om verder te studeren. De Wajong wordt (waarschijnlijk) afgeschaft en dat betekent dat hij alleen nog zijn studiebeurs heeft. Werken naast zijn studie gaat niet. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook zijn docenten. En de beurs is precies voldoende om het collegegeld en zijn hoge zorgkosten te betalen. Helaas zijn ook alle tegemoetkomingen voor mensen met hoge zorgkosten al verdwenen. Dus: veel meer kosten door een onbetaalbare zorgpremie (want alleen mensen die het echt nodig hebben sluiten een hoge aanvullende verzekering af, waardoor de premie gigantisch is opgelopen), volledig eigen risico, 33% hogere eigen bijdrage voor de begeleiding. En veel minder inkomen: geen Wajong meer, geen tegemoetkoming vanuit de Wet chronisch zieken en gehandicapten, geen compensatieregeling eigen risico etc. Extra lenen voor de studie wordt lastig. Hoe moet je dat terugbetalen als je na je afstuderen door je handicap niet in staat bent om volledig te werken en nog steeds die enorme zorgkosten hebt?

Natuurlijk wil ik wel bijspringen – maar ik heb het geld niet. En ook ik word fors getroffen door de bezuinigingen op de zorg, net als Arjens beide broers. Half Nederland vindt het prima zo: van deze bezuinigingen hebben zij geen last. Maar de mensen die afhankelijk zijn van zorg kunnen straks niet meer studeren, niet meer wonen, niet meer leven.


Gelukkig heeft Arjen nog steeds zijn creativiteit. Hij hoopt dat het stemcastingbureau hem aanneemt. Met af en toe een klein klusje als ‘stem’ – iets wat voor hem meer een hobby dan werken is - kan hij zich redden en zijn studie vervolgen. Nog twee weken wachten. Hij wordt volledig beoordeeld op zijn stem. Dus mocht hij geen opvallende kleren aan en blijft de opname twee weken liggen, totdat de medewerkers hem zijn ‘vergeten’. En dàt vond Arjen nog het moeilijkste. Hij heeft erg lang voor zijn klerenkast gestaan. Onopvallend zijn? Hoe doe je dat??? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten