zaterdag 5 april 2014

Hoera, Arjen mag door met leren & leven!

Al jaren zitten we in grote onzekerheid. Wat gaat er allemaal gebeuren, wat blijft er na alle bezuinigingen nog over aan hulp voor mijn jongens? De berichten zijn dramatisch: de Wtcg is inmiddels afgeschaft, dus komt er geen compensatie meer van het eigen risico, moet het volle pond betaald worden aan eigen bijdragen en is de bankrekening eind december een stuk leger door het ontbreken van de jaarlijkse tegemoetkoming in de hoge zorgkosten. Met ingang van komend schooljaar bestaat het ‘rugzakje’ niet meer en is Maarten voor ondersteuning op school afhankelijk van een nieuwe regeling. Volgend kalenderjaar moeten we voor zorg bij de gemeente aankloppen en als de voortekenen niet bedriegen betekent dat een flinke achteruitgang.

En tenslotte wordt de Wajong afgeschaft. Geen inkomensvoorziening meer voor mensen die voor hun 18e verjaardag al de pech hebben gehandicapt of chronisch ziek te zijn. Er komt wel een nieuwe wet, de Participatiewet, maar daar komt vrijwel niemand voor in aanmerking. Arjen is 21 jaar en heeft ‘geluk’. Hij heeft een Wajong-uitkering. Naast de studiefinanciering ontvangt hij nu een derde van de gebruikelijke Wajong-uitkering, omdat het voor hem onmogelijk is om een studie te combineren met een baan. Deze uitkering is broodnodig, want door de hoge zorgkosten is het onmogelijk om van de studiefinanciering rond te komen. En het gaat uitstekend! Arjen haalt een mooie hoeveelheid studiepunten en we gaan optimistisch verder.

Mocht het onverhoopt toch niet lukken, kan hij na zijn opleiding geen werk vinden of mislukt een baan door onvoldoende begeleiding – dan kan Arjen terugvallen op een volledige Wajong-uitkering. Geen vetpot, maar genoeg om het mee te redden. Arjen houdt zijn recht op deze uitkering, want in tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen heeft de regering inmiddels besloten dat iedereen die nu een Wajong-uitkering heeft, deze mag houden.

Voor Maarten ligt de zaak anders. Maarten is 16 jaar en hoort daardoor bij de eerste groep die de gevolgen van alle bezuinigingen keihard gaat merken. Geen Wajong, geen Participatiewet, minder zorg en begeleiding… Zoek het allemaal zelf maar uit. Jongeren zoals Maarten komen terecht in een uitzichtloze situatie. De studiefinanciering wordt een leenstelsel. Al het geleende geld gaat op aan collegegeld en zorgkosten. Studieboeken, zakgeld, kleedgeld, mobiele telefoon enzovoorts komen voor mijn rekening, omdat werken naast een studie voor hem onmogelijk is. Daarna wordt werk zonder begeleiding moeilijk. Geen Wajong of een ander vangnet. Dus kijken jongeren als Maarten uit op een leven in de bijstand. Een leven lang onder het strakste financiële regime dat er bestaat: het minimum van het minimum om van te leven en nooit nooit nooit een extraatje. Want alles wat er aan extraatjes binnenkomt, gaat meteen van de bijstandsuitkering af. En dat vijftig jaar lang! Als een jongere als Maarten thuis blijft wonen – wat steeds meer zal moeten, omdat wooninitiatieven en dergelijke onder de nieuwe zorg- en bijstandsregels haast niet meer mogelijk zijn – of met iemand gaat samenwonen, wordt de bijstand stopgezet en mogen ouders / partner hem onderhouden. Wat een leeftijdsdiscriminatie! Voor je 18e ziek of gehandicapt? Geen WAO of WIA. Zoek het zelf maar lekker uit!


Ik studeer momenteel voor struisvogel. Ik wil het allemaal nog niet weten. Arjen rolt er redelijk goed doorheen. Hij houdt zijn Wajong, is dus verzekerd van een (klein) inkomen. Hij kan door met leren & leven. Ik heb mijn eigen (kleine) inkomen. Wij kunnen later samen Maarten net onderhouden. Op één of andere manier gaan we dat redden. Dus ook Maarten kan door met leren & leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten