dinsdag 17 februari 2015

Hoera, de ouderbijdrage ligt onder vuur!

Tot nu toe was zorg voor kinderen altijd gratis. Niet alleen bij een gebroken been, tandartszorg of astmamedicijnen, maar ook bij comazuipen, drugsgebruik en noem maar op. Een vaststaand gegeven in Nederland: vanaf de geboorte tot de 18e verjaardag kost de zorg niets. Geen verzekeringspremie, geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Maar sinds 1 januari is dit voor bepaalde jongeren verleden tijd. 

De grote veranderingen in de langdurige zorg grijpen op veel terreinen diep in. Participatiewet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wet Langdurige Zorg, Jeugdwet, het trekkingsrecht bij het persoonsgebonden budget, afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg): een lange waslijst van veranderingen. Veel onderdelen zijn al uitgebreid besproken door policiti, journalisten en iedereen die er rechtstreeks mee te maken heeft. Maar er zijn enkele kleinere onderdelen die geniepig ondergronds zijn gebleven, totdat ze opeens pats-boem hun kop boven het maaiveld uitsteken.

Neem de afschaffing van de Tegemoetkoming onderhoudskosten gehandicapte kinderen (TOG), een soort extra kinderbijslag. Bestaat niet meer sinds 1 januari. De brief daarover kwam pas in de loop van die maand. Er is wel een vervanging, maar met dusdanig strenge regels dat voor heel veel ouders de mededeling over de afschaffing als een koude douche kwam. Na het overgangsrecht van zes maanden is het over en uit.

Een chronisch ziek of gehandicapt kind hebben is duur. En het wordt dus steeds duurder, want niet alleen zijn de Wtcg en de TOG afgeschaft, maar er komt een ouderbijdrage bij. Geen gratis zorg meer, maar een flinke eigen bijdrage die kan oplopen tot meer dan 130 euro per maand.
Hier zitten twee bijzonder vreemde haken en ogen aan. De eerste is het feit dat het alleen geldt voor zorg via de Jeugdwet. Bot gezegd: voor zorg aan kinderen met een psychiatrische aandoening, waar nog altijd ernstige zaken als bijvoorbeeld autisme onder vallen. Kinderen met een lichamelijke handicap vallen hier niet onder. Het is heel bedenkelijk dat er een dergelijke scheiding tussen ‘soort ziekte’ wordt gemaakt. Toen een paar jaar geleden een eigen bijdrage voor ggz-zorg werd ingevoerd (tweehonderd euro per jaar) stak zo’n storm van protest op dat de bijdrage binnen een jaar weer werd afgeschaft.
Het tweede probleem zit in het bedrag, dat niet inkomensafhankelijk is. Het hangt alleen af van de hoeveelheid zorg die een kind krijgt, met als verklaring dat ouders geld voor eten en drinken uitsparen als het kind ergens anders verblijft. Nog afgezien van het feit dat het onlogisch is dat dat alleen zo is bij kinderen met een psychiatrisch probleem, zijn de genoemde bedragen absurd – geen enkele ouder, hoe zuinig ook, zal dat kunnen besparen. Bovendien worden er vaak helemaal geen maaltijden genuttigd tijdens een dagdeel zorg en dat ene glaasje ranja met een koekje zet weinig zoden aan de dijk.

Mensen met een laag inkomen betalen een lage eigen bijdrage voor zorg. Zo betaalde ik vorig jaar de minimum-bijdrage van € 12,73 per vier weken voor mijn huishoudelijke hulp. Dit jaar wordt dat, dankzij de afschaffing van de Wtcg, waarschijnlijk € 19,-. De ouderbijdrage in de Jeugdwet is echter niet inkomensafhankelijk en kan oplopen tot meer dan 130 euro per maand. Waar haalt iemand met een inkomen op bijstandsniveau dat geld vandaan???? Ik heb al mensen gesproken die de broodnodige zorg voor hun kind hebben opgezegd, omdat ze deze bijdrage niet kunnen betalen.

Gelukkig ligt de ouderbijdrage onder vuur en zijn er al gemeenten die dit onderdeel van de nieuwe Jeugdwet niet uitvoeren. Maar dat geeft wel een derde zorgwekkend punt aan: elke gemeente mag zelf bepalen of ze deze bijdrage wel of niet int. Het zoveelste voorbeeld van grote verschillen die ontstaan bij al deze veranderingen in de zorg. Je woonplaats bepaalt of je al dan niet gemakkelijk zorg kunt krijgen en hoeveel het kost. Krijgen we straks ‘zorgverhuizingen’? Toetsingscommissies bij gemeenten of mensen daar wel mogen komen wonen – veel zorg nodig, dan kom je er niet in?


Al jaren roep ik: de beschaving van een land herken je in de omgang met kwetsbare inwoners en kinderen. Natuurlijk is Nederland geen IS, geen Syriƫ, geen Egypte, geen vul-maar-in. Maar zo langzamerhand rijst toch de vraag: hoe beschaafd zijn we nog?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten