zaterdag 28 maart 2015

Hoera, het leger wil Maarten tòch hebben!

Maarten is 17 jaar geworden. Hij vindt het zelf niet erg bijzonder, maar ik kijk er anders tegenaan. Hij wordt groot! Dat is een saaie opmerking, ik weet het, maar het is echt waar. Hij is in korte tijd niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk groot geworden en oogt bijna volwassen. Als ik dat zeg, haalt hij zijn schouders op. Het zal wel. Dat gezeur van moeders toch altijd. Tot er een verrassende brief komt van het Ministerie van Defensie. 

‘Geachte Achternaam, Met deze brief informeer ik u dat u bent ingeschreven voor de militaire dienstplicht. U hoeft echter niet in dienst, omdat er in Nederland geen actieve dienstplicht meer is. Sinds 1997 heeft Nederland een beroepsleger en worden er geen dienstplichtigen meer opgeroepen. …. Iedere Nederlandse man tussen de 17 en 35 jaar wordt ingeschreven voor de dienstplicht. Alleen in heel uitzonderlijke situaties zouden regering en parlement kunnen besluiten om weer dienstplichtigen op te roepen voor de militaire dienst. …. DE MINISTER VAN DEFENSIE’

O ja. Arjen en Mark hebben ook zo’n brief gekregen toen ze net 17 waren geworden. Volgens de wet moeten deze brieven worden verstuurd, zodat de potentiële dienstplichtigen voor-je-weet-maar-nooit op de hoogte zijn. De jongelui krijgen zelfs een heus registratienummer. Eerlijk gezegd lach ik er om. Niet alleen een slordige brief, maar ook een wassen neus. Arjen, Mark en Maarten zouden alle drie afgekeurd worden door het autisme en de astma. We leven bovendien allang in een maatschappij waarbij dit niet alleen voor mannen zou moeten gelden.

Maar Maarten denkt er anders over. In zijn zoektocht naar een geschikte opleiding en uiteindelijk passend werk stuit hij op het ene na de andere onverbiddelijke ‘nee’. Sinds de dramatische gebeurtenissen waarbij eenlingen onbekenden neerschieten in een winkelcentrum of met een auto inrijden op een menigte, zijn de eisen voor bijvoorbeeld een wapenvergunning sterk aangescherpt. Autisme? Bepaald medicijngebruik? Dan wordt er al niet meer verder gekeken.
Helaas is Maarten juist geïnteresseerd in het leger en de politie. Hij hoeft niet zo nodig de straat op, maar digitaal rechercheur bijvoorbeeld of logistiek medewerker bij het leger lijken hem niet verkeerd. Helaas staat al op de websites dat mensen zoals hij niet welkom zijn. En dat herhaalt zich bij veel opleidingen en bedrijven. Dat is een hard gelag. Net zoals alle ‘gewone’ mensen verschillend zijn, zijn ook alle mensen met autisme en/of adhd verschillend. Maar in deze dingen worden ze over één kam geschoren. Er wordt niet naar specifieke eigenschappen of kwaliteiten gekeken.


Maarten weet heus wel dat hij een dienstplicht in het leger niet zou redden. Maar hij heeft lekker tòch die brief gekregen. De brief die alle jongens die 17 worden krijgen. Hij is geen uitzondering. En zo wordt Maartens zeventiende verjaardag toch nog een beetje een mijlpaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten