dinsdag 15 december 2015

Hoera, het is bijna Kerstvakantie! Dringende vraag: bij wie mag Maarten komen logeren?

We zijn er aan toe: vakantie. De jongens hebben wekenlang hard gewerkt voor school, studie, stage. Twee weken uitrusten, héérlijk. Het is weliswaar een drukke vakantie, met de Kerstdagen, Oudjaarsavond en Nieuwjaar, maar het zijn in ieder geval twee weken waarin we in een langzamer ritme kunnen leven. Tijd om leuke dingen te doen en op te laden voor de volgende periode school, studie, stage.  

Om de vier weken gaat Maarten een weekend uit logeren. In de schoolvakanties mag hij vaak nog een dagje langer weg. Maarten is een schat en we houden veel van hem, maar leven met Maarten is erg intensief. Door zijn ernstige vorm van autisme heeft hij continu begeleiding, hulp, aansturing en geruststelling nodig. Zonder intensieve begeleiding kan Maarten niet naar school en voert hij de hele dag vrijwel niets uit. Zonder intensieve begeleiding verdwaalt Maarten in het gewone leven.
Deze begeleiding kost enorm veel energie. Gelukkig heeft Maarten enkele professionele begeleidsters en wordt hij op school goed opgevangen, maar er blijft nog veel te doen voor Mark en mij. Omdat ook Arjen een jongeman-met-een-gebruiksaanwijzing is, zijn we met elkaar regelmatig doodop. Daarom gaan Arjen en Maarten af en toe uit logeren. Even ontspannen voor zowel de jongens die uit logeren gaan als voor Mark en mij.
Arjen gaat naar opa en oma. Maarten gaat naar een fantastisch echtpaar, dat in een verbouwde boerderij met een supergrote achtertuin middenin onze prachtige provincie woont. We hebben een reguliere logeeropvang geprobeerd. Sterker nog: we hebben er zelfs twee geprobeerd. Het ging niet. Maartens autisme is dusdanig ernstig dat hij niet in een groep met andere jongelui-met-een-problematiek kan functioneren. In overleg met het Autismeteam is daarom gekozen voor logeeropvang bij dit echtpaar, dat het hele weekend een-op-een begeleiding aan Maarten kan bieden. Zowel man als vrouw hebben een professionele achtergrond. Maarten kan er heerlijk ontspannen: even weg uit zijn ingewikkelde dagelijkse leven.

Aan logeeropvang hangt een prijskaartje. Dat snappen we. Maar de gemeente snapt het niet. De gemeente denkt dat logeeropvang bieden niet veel werk is en dat het echtpaar wel met minder toe kan. De professionele begeleidsters die Maarten enkele uren per week helpen, ‘mogen’ 25% van hun loon inleveren. Het echtpaar heeft volgens de gemeente genoeg aan 35% van het eerdere loon – dat is dus 65% minder!
Zeg eens eerlijk: wie accepteert een dergelijke loonsverlaging? Sterker nog: wie kàn een dergelijke loonsverlaging accepteren? De prijs die de gemeente wil betalen voor een broodnodig logeerweekend met een-op-een begeleiding is zelfs ruim 40% lager dan de kosten voor een logeeropvang in groepsverband van ongeveer vijf jaar geleden. Het echtpaar wil Maarten graag op blijven vangen. Ze zijn erg op hem gesteld en dat is wederzijds. Maar er moet ook brood op de plank komen.

Vandaar mijn vraag: wie wil Maarten in de vakantie een poosje te logeren hebben? Meneer Van Rijn misschien? Een Tweede Kamerlid van VVD, CDA, D66? Die allemaal vinden dat er nog wel meer bezuinigd kan worden op de zorg? Onze burgemeester dan? De politici van onze gemeenteraad, die deze onzinnige zorgtarieven hebben vastgesteld? Wie heeft er drie, vier dagen over in de vakantie en helpt ons uit de brand??? Wees er wel op voorbereid dat het druk en ongezellig zal zijn. En zeg ook alle afspraken op die dagen af, want u moet continu alert zijn – 24 uur per dag. Wees gerust: na verloop van tijd wordt het wel ietsje minder intensief. Maarten heeft maar ongeveer anderhalf jaar nodig om aan nieuwe mensen te wennen.

De beloning bestaat uit een aalmoes van de gemeente en onze grote dank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten