zaterdag 14 mei 2016

Hoera, er is geld genoeg voor de zorg!

In 2014 en 2015 schreeuwden gemeente-ambtenaren en -politici huizenhoog: de gemeenten kregen véél te weinig geld om de zorgtaken waar ze vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor zijn goed uit te voeren. Inmiddels is de balans over 2015 opgemaakt, met een verrassende uitkomst: vrijwel alle gemeenten houden geld over! Dat varieert van enkele tonnen tot werkelijk miljoenen euro’s. Ook in onze gemeente kan de vlag uit, want er ligt nog ruim negen ton op de plank. Goed nieuws voor de mensen die zorg nodig hebben. Of juist niet?

De miljoenen niet gebruikte euro’s zijn een klap in het gezicht van alle mensen die in de afgelopen jaren zijn gedegradeerd tot bedelaars. Mensen die op hun blote knietjes moeten smeken of ze nog wat broodnodige zorg kunnen krijgen. Huis schoonmaken? Regel –en betaal- dat zelf maar. Begeleiding voor mensen met een psychiatrische stoornis (zoals autisme)? Kom nou, dat is helemaal niet nodig. Een paar uurtjes en dan is uw probleempje wel over. Begeleiding om een opleiding te kunnen volgen? Dat moeten de scholen maar regelen. Achttien jaar geworden? Gefeliciteerd, u bent volwassen en zelfredzaam (synoniem voor: zoek het zelf maar uit).

En komt er na veel gezeur toch een indicatie voor zorg? Dan is het door de hoge eigen bijdrage vrijwel niet te betalen. Je zult zo langzamerhand toch maar ziek, oud of hoe dan ook hulpbehoevend zijn in dit land. Naast het verdriet dat je niet (meer) meetelt in de samenleving, krijg je ook nog te maken met forse financiële problemen. Premie voor de zorgverzekering? Een goedkope basisverzekering voldoet niet, dus moeten er  elke maand tientallen euro’s voor de noodzakelijke aanvullende verzekering op tafel komen. Het volledige eigen risico moet worden opgehoest. Een inmiddels astronomisch bedrag voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast ontbreekt logischerwijs de optie om dit risico vrijwillig te verhogen en daardoor korting op de premie te krijgen. Ten slotte zijn er de sterk verhoogde eigen bijdragen.
Zelfs iemand met een zeer minimaal inkomen (bijvoorbeeld de maximale tegemoetkoming voor scholieren van 18 jaar en ouder: een kleine tweehonderd euro per maand) is hierdoor ten opzichte van een gezonde leeftijdsgenoot al bijna honderd euro per maand extra kwijt. En dan heb ik het er nog niet eens over dat bijvoorbeeld ernstig zieke mensen of jongeren met autisme vrijwel altijd een veel lager inkomen hebben dan gezonde leeftijdsgenoten. Het rekensommetje is echt niet moeilijk – behalve voor politici.

Het geld dat de gemeenten overhouden is dus goed nieuws. De eigen bijdrage kan omlaag, er kan meer zorg worden geboden en misschien kan de gemeente zelfs iets doen aan de zo langzamerhand onmogelijke financiële positie van mensen die zorg nodig hebben.

Maar nee. De gemeenten redeneren heel anders. In de toekomst wordt de zorg waarschijnlijk onbetaalbaar en dus moet het geld worden bewaard voor slechte tijden. Hè? Zitten we nu in goede tijden dan? Dat ervaren de mensen die bij de gemeenten moeten bedelen héél anders. Ik ben zelf al sinds januari 2015 met de gemeente ‘in gevecht’ en elk stapje dat ik vooruit kom is bijna voor de hellepoort weggesleept. We zitten al in slechte tijden.

Ik ben heel bang dat we in een neerwaartse spiraal zijn terechtgekomen. De zorg wordt te duur en dus wordt er bij voorbaat flink bezuinigd. Mensen die zorg vragen, krijgen minder dan ze nodig hebben. En door de hoge kosten durven of kunnen veel mensen geen zorg meer aanvragen. Dat gaat gegarandeerd problemen opleveren. Wel zorg nodig hebben maar het niet krijgen, betekent bijna altijd dat de zorgbehoefte na enige tijd veel groter wordt.
Ik zie het in mijn nachtmerries al voor me: oudere of zieke mensen in totaal vervuilde huizen, mensen met autisme die als ‘dorpsgekken’ door de straten zwerven of zich schuw in huis opsluiten, gehandicapte mensen achter de geraniums en elke dag wel een berichtje in de krant over iemand die maanden dood in huis lag…..

Ja, gemeente-ambtenaren en –politici: blijf maar lekker zo streng met het toekennen van zorg. En stop het geld dat jullie overhouden in een oude sok. Of beter nog: gebruik het voor prachtige projecten zoals extra (snel-)wegen, het opengraven van eerder gedempte singels en kanalen, de verbouwing van het gemeentehuis of het zoveelste mislukte ict-project.

Extreem bezuinigen op zorg? Ik denk nog steeds dat het meer oplevert als je juist geld investeert in mensen die zorg nodig hebben. Begeleiding om bijvoorbeeld een goede opleiding te kunnen volgen, geeft de kans op betaald werk en scheelt dus een uitkering. Een schoon huis is vast en zeker gezonder dan een vervuilde, smerige boel. Fatsoenlijk vervoer voor mensen met een handicap geeft ze de mogelijkheid te werken. Noem maar op. Het is allang bewezen dat mensen die mee kunnen doen in de samenleving, mensen die perspectief hebben, mensen die niet eenzaam zijn, gezonder en gelukkiger zijn.

Tel uit je winst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten