maandag 8 oktober 2018

Hoera, we hebben keuzestress!


Als hij een moeilijke beslissing moet nemen, roept Arjen vaak: ‘Keuzestress!!!!’ Wat moet hij kiezen? Het woord ‘kiezen’ impliceert dat er meerdere mogelijkheden zijn. En het woord ‘mogelijkheden’ heeft een positieve klank. Helaas is de beslissing waar Arjen voor staat niet positief. We begrijpen nu ten volle de term ‘een duivels dilemma’.

De Hanzehogeschool heeft Arjen laten stikken. Dat klinkt hard, maar het is ook hard. Er wordt weliswaar beweerd dat Arjen het voor het grootste deel aan zichzelf te danken heeft, maar dat is niet eerlijk. Arjen heeft zó lang om hulp gevraagd en er zijn zó veel rare dingen gebeurd, dat ik hardop durf te beweren dat de Hanzehogeschool heel wat te verwijten valt. Helaas negeren ze ons. Er komt geen uitleg, geen fatsoenlijke reactie op onze vragen, geen correcte behandeling van onze klacht.
En bovenal: er komt geen eerlijke informatie en Arjen wordt nu al twee jaar aan het lijntje gehouden. Twee jaar met steeds weer de hoop op een oplossing. Een oplossing die er niet is gekomen en achteraf bekeken heeft de Hanzehogeschool ook nooit een eerlijke kans op een oplossing geboden.
Ook door de mogelijkheid om in Den Haag de opleiding af te maken, is een streep gezet. Arjen heeft door al het getreuzel van de docenten, teamleider en dean van de opleiding aan de Hanzehogeschool nog steeds de ontbrekende punten uit het tweede (!) studiejaar niet en dus krijgt hij ook in Den Haag geen kans. Uitleg waarom de docenten niets nakijken en vooral waarom zij daar niet op aan worden gesproken komt er – natuurlijk – niet.

Arjen bevindt zich dus nu in de positie dat zijn studiefinanciering volledig is gebruikt, maar dat hij geen diploma heeft en dat de kans op het diploma is verkeken. Bij een andere opleiding (nee, niet bij de Hanzehogeschool!) kan hij mogelijk wel aan de gang. De propedeuse moet door alle veranderingen in het hbo-ict opnieuw, maar daarna kan hij veel vrijstellingen krijgen door alles wat hij al met hoge cijfers heeft gehaald. De studie moet daardoor in 2,5 jaar mogelijk zijn. Op die manier heeft hij alsnog de kans op een hbo-diploma in een richting waar veel werk is, hoeft de studieschuld niet terugbetaald te worden en kan Arjen de ellende van de Hanzehogeschool achter zich laten.
Maar het UWV werkt niet mee. Door de nieuwe regels uit Den Haag komt Arjen niet meer in aanmerking voor de studieregeling van de Wajong, omdat hij geen recht meer heeft op studiefinanciering. Er geldt alleen nog: de kortste route naar werk. Niet de beste route, maar de kortste route. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat de opleiding is gestopt en dat Arjen door zijn autisme en daaruit voortvloeiende studieproblemen niet op tijd kón afstuderen. En er wordt natuurlijk al helemaal geen rekening gehouden met het gedonder, met het feit dat hij zo lang aan het lijntje is gehouden.

Dus dat is de keus waar Arjen voor staat.
1. Doorgaan met studeren en een hbo-diploma proberen te halen in een richting die Arjen ligt en waarin veel werk is. Als dat voor juli 2023 lukt, hoeft hij de studieschuld van inmiddels bijna dertigduizend euro niet terug te betalen. Hij heeft dan kans op passend werk waarbij hij een redelijk loon kan verdienen zonder dat hij veertig uur in de week moet werken (wat hij door zijn autisme niet kan, omdat hij alles veel te intensief doet). Het UWV accepteert deze mogelijkheid echter niet, zodat hij uit de Wajong wordt gezet en daar door de nieuwe regels ook nooit meer op terug kan vallen. Dat heet ‘vrijwillig de uitkering beëindigen’. Wij noemen het eerder ‘noodgedwongen’. Als het allemaal niet lukt, resteert alleen de bijstand. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat deze nieuwe studie volledig door onszelf betaald moet worden.
2. Kiezen voor de veiligheid van de Wajong-uitkering en doen wat het UWV zegt. Dit is als eerste naar een Werkfestival gaan. Een druk festival met allemaal onbekende mensen, onbekende dingen en veel te veel prikkels. Werk zoeken, werk zoeken, werk zoeken. Maar wat voor werk? Arjen heeft een mbo-diploma Sociaal Cultureel Werk. Een opleiding die hij destijds heeft gedaan om meer inzicht in mensen en groepsprocessen te krijgen, om sterker aan een hbo-opleiding te kunnen beginnen. Dit werk in de praktijk doen, gaat hem niet lukken. Bovendien is er helemaal geen werk in deze sector. En nog een piepklein puntje: dan moet de studieschuld volledig worden terugbetaald.

Kortom, een onmogelijke beslissing. Keuzestress!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten