zaterdag 5 juli 2014

Hoera, Mark maakt een nieuwe start!

Het is mislukt. De ultieme poging om de rekentoets te halen en toch nog, zij het met een jaartje vertraging, naar de Pabo te kunnen, is niet geslaagd. Op het moment dat de jongelui klaar zaten om op ‘start’ te klikken, ontdekte Mark dat zijn muis niet werkte. De anderen gingen van start en hij moest op zoek naar hulptroepen. Twintig minuten later kon hij ook aan de slag. Maar het kwaad was geschied, de spanningsboog was aangetast en de tekentjes op het scherm leidden een eigen leven.

Ondanks dit alles zag Mark nog kans om een voor zijn doen hoge score te halen op het snelle hoofdrekendeel. Maar daarna raasden de cijfers, letters, tekens in een meteorenstorm door de computer. Geen wonder dat de eerste vragen van het tweede deel, voor Mark immers vrijwel onleesbaar, fout waren. En een adaptieve toets straft je meteen af. De kans om nog voldoende punten te halen is dan vrijwel verkeken.

Mark heeft een streep gezet. Zijn grote wens is diep weggestopt in zijn hart en hij gaat voor een andere uitdaging. Omdat hij het nooit gemakkelijk zal doen als het ook moeilijk kan, heeft hij een opleiding gekozen met een toelatingsprocedure…. Dus opnieuw spanning. Een monoloog houden, schreeuwen, zingen, slikken met open mond, enkele gesprekken – het is een bijzondere ervaring. Als we hem vragen hoe het is gegaan, durft Mark amper antwoord te geven. Naarmate de toelatingsprocedure langer geleden is, durft hij hoopvoller te zijn. Totdat op een ochtend de spanning genadeloos toeslaat.

Gelukkig brengt de postbode nog diezelfde middag de felbegeerde brief.  En in die brief staan daadwerkelijk de woorden ‘gunstig’, ‘toelaatbaar’, ‘selectiebewijs’. Mark weet van opluchting niet hoe hij zijn blijdschap kan uiten. Hij rent in het rond, fietst naar de winkel en haalt gebak, belt, sms’t en appt met iedereen die hij kan bedenken. We loggen meteen in op Studielink en verwijderen de opleiding van zijn tweede keus. We loggen daarna in bij DUO en vragen opnieuw studiefinanciering aan. Ik ben net zo knettergek als Mark en mail alle lieve, meelevende bekenden het goede nieuws. De felicitaties stromen binnen.

En eindelijk, eindelijk, heeft Mark rust. Hij is al maanden thuis, maar nu pas heeft hij vakantie. Geen rekenhuiswerk en dagelijkse oefeningen meer, geen spanning meer, geen angstig afwachten meer. Integendeel, Mark weet nu wat hij volgend schooljaar gaat doen en daar kijkt hij vol vrolijkheid naar uit. Mark maakt een hoopvolle nieuwe start. Hij gaat logopedie studeren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten