vrijdag 23 mei 2014

Hoera, we hebben een goede vriend!

Een gezin als het onze is behoorlijk eenzaam. Weinig vrienden kunnen de constante druk van autisme, astma, probleem hier en probleem daar voor langere tijd aan en vrijwel iedereen haakt af. Wij hebben zelf geen keus. We moeten leven met wie we zijn en hoe we zijn. Regelmatig heb ik contact met andere vrouwen zoals ik en daar zie ik hetzelfde patroon. Wij hebben tenminste nog het grote geluk dat mijn ouders niet alleen fijne ouders maar ook een geweldige opa en oma zijn.

Wonderbaarlijk genoeg hebben we al jarenlang een trouwe vriend. Eentje die er altijd is, eentje die altijd voor ons klaar staat. Bij de curatele-aanvraag voor Arjen was hij paraat. Bij de contacten met de gemeente is hij bijna altijd aanwezig – afgelopen maand nog heeft hij flink van zich laten horen bij de aanvraag voor Maartens leerlingenvervoer voor het komende schooljaar. Als het om de extraatjes voor jonge mantelzorgers gaat, staat hij altijd aan Marks zijde. Bij de persoonsgebonden budgetten heeft hij een stevige vinger in de pap. En tijdens Maartens toetsweken is hij de chauffeur van de taxi. Voorbeelden genoeg om nog even door te gaan, maar het beeld is nu wel duidelijk.

Er is één dingetje jammer. Deze goede vriend die we bijna overal tegenkomen, heet Murphy. Wij kennen zijn wet van haver tot gort. En dat betekent dat papieren zoek raken, we regelmatig aan de beurt zijn bij intensieve controles waarbij allerlei gekke dingen gebeuren, dat Mark altijd wordt vergeten bij uitnodigingen aan jonge mantelzorgers, dat er juist in toetsweken iets mis gaat met Maartens taxivervoer, dat procedures extra lang en extra ingewikkeld verlopen zodat ik er meer dan een dagtaak aan heb. Murphy is een goede vriend die we kunnen missen als kiespijn.

Gelukkig slagen we er altijd in zijn werk te neutraliseren. De papieren worden opnieuw verstuurd, bij de controles blijkt natuurlijk alles in orde te zijn, Mark mag volgende maand eindelijk mee met een uitstapje voor jonge mantelzorgers, enzovoorts. Maar het kost zóveel extra tijd en frustratie! Het is niet moeilijk om te kiezen tussen eenzaamheid en een fijne vriendschap. Maar Murphy? Nee, die gun ik een onbewoond en heel eenzaam eiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten