zaterdag 25 januari 2014

Hoera, Maartens pgb is met twee jaar verlengd!

Wat een administratieve rompslomp brengt een pgb (persoonsgebonden budget) toch met zich mee. Maar het is echt de enige manier om de zorg voor Arjen en Maarten goed te kunnen organiseren. Met een pgb kunnen we zelf bepalen welke zorgverleners bij ons in huis komen, wanneer ze komen en wat ze doen. Niet alleen ideaal maar ook noodzakelijk voor de jongens.

Arjen heeft een indicatie voor vijftien jaar. Hij is ouder dan 18 jaar en wordt geïndiceerd via het CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg. Maarten is jonger dan 18 jaar en wordt geïndiceerd via BJZ: Bureau Jeugdzorg. Het grote voordeel van een indicatie via CIZ is dat de indicatie voor een langere periode mag worden afgegeven. Arjen heeft de langst mogelijke indicatie gekregen: vijftien jaar. Niet dat het in de praktijk vijftien jaar wordt, omdat de zorg die hij heeft vanaf volgend jaar de verantwoordelijkheid van de gemeente wordt. Maar dat is een heel ander verhaal. BJZ geeft indicaties voor één jaar af, vanuit het argument dat kinderen zich nog zo sterk (kunnen) ontwikkelen dat de zorgbehoefte sterk kan wisselen. Begrijpelijk, maar het maakt wel dat ik nooit rustig ben over de continuïteit van de zorg.
Maartens pgb verloopt elk jaar halverwege december. Dat betekent dat in september de aanvraag voor herindicatie al moet worden ingediend. En dàt betekent dat we in augustus aan de slag moeten met het verslag van de ingezette zorg het afgelopen jaar. Na het insturen van de papierwinkel is het wachten op een afspraak voor een gesprek. Brrrr, zenuwen. Na het gesprek komt een concept-indicatie waar ik op mag reageren en vervolgens de definitieve indicatie. Die moet naar het Zorgkantoor, waarna het Zorgkantoor de bedragen vaststelt en de uitbetaling start. Al met al kan het tot in januari duren voordat alles weer loopt. En dan moeten we in augustus weer opnieuw beginnen….
Vorig jaar ging het zelfs nog fraaier. De radertjes hadden iets langzamer gemaald en de papieren kwamen pas begin januari bij het Zorgkantoor binnen. En vanaf begin januari stromen ook de verantwoordingsformulieren binnen bij het Zorgkantoor. Daar werd voorrang aan gegeven, zodat de indicatie van Maarten bleef liggen. Hierdoor moest ik zelf de betaling van de zorgverleners voorschieten en kon ik de halfjaarlijkse verantwoording nog niet maken. Oeps!
Dit keer gaat het anders. Geen gesprek bij BJZ, maar een afspraak voor een telefonisch overleg. Het telefoongesprek verloopt soepel en tot mijn grote verrassing geeft de casemanager van BJZ uit zichzelf aan dat ze het pgb met twee jaar verlengd! Twee jaar! Wauw! We weten niet of het in de praktijk twee jaar wordt in verband met de overgang van de Jeugdzorg naar de gemeente, maar het geeft toch rust. Rust en duidelijkheid. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten